Värdefullt och lärorikt kamratarbete
– Kamratarbete underlättar människors vardag och bidrar till att amputerade och protesanvändare kan delta i aktiviteter som är anpassade för dem, säger Jan Ove Sørheim.
Jan – Ove finner stort nöje i utomhusaktiviteter. Här gick han upp till Nipa Høgda på 1200 meter med utsikt övar Osafjorden, som ligger i innersta delen av Hardangerfjorden. Han har en stuga i området och går ofta promenader i brant terräng.
Av Marte Nordahl. Foto: Privat.
– Kamratarbete underlättar människors vardag och bidrar till att amputerade och protesanvändare kan delta i aktiviteter som är anpassade för dem, säger Jan Ove Sørheim.
Jan Ove Sørheim blev påkörd av en hjulgrävare på jobbet 2004. Till följd av olyckan fick han kort därefter amputera sitt högra ben. Tiden efter amputationen upplevde han som tuff.
– Brist på information och stöd krävde att jag jobbade hårt för att komma på fötter igen. Jag insåg snabbt att jag var beroende av att träffa andra med liknande erfarenheter, säger han.
Första dagen på jobbet som lastbilschaufför efter olyckan.
Gårdsarbetet hjälper till att hålla Jan Ove i form.
Permanent lika i fyra år
Jan Ove utbildades för första gången till kamrat 2010. Han har arbetat som jämnårig i cirka fyra år på Unicare Fram i Rykkin. Här har Momentum avtal om att genomföra kamratsamtal en timme varje månad. Jan Ove arbetade här tills coronaviruset bröt ut i mars förra året. Nu ser han fram emot att erbjudandet ska öppnas igen.
– På träffarna presenterar vi oss och berättar om Momentum och arbetet kring kamratarbete. Från och med idag är vi två personer som delar på uppdraget. Jag dyker också upp på telefonsamtal när någon vill prata, säger Jan Ove.
Användbara gruppsamtal
På Fram genomför Momentum gruppdiskussioner med flera personer. Vanligtvis är det ett tiotal personer som deltar i samtalen. Inledningsvis presenterar Jan Ove Momentum.
– Eftersom många i samtalsgruppen är nyamputerade och inte har sett en protes tidigare visar jag ofta den protes jag använder. Jag försöker också svara på frågor om det praktiska. Likaså passar jag på att informera dem om olika typer av proteser och fästen, samt sårproblem. All allmän information jag ger hjälper till att förenkla alla rutiner för de nya amputerade, informerar han.
Informativ diskussion
– Samma personer deltar ofta i gruppdiskussionerna eftersom de tycker att det är nyttigt att delta. När de blivit varma i tröjan vågar många dela med sig av olika erfarenheter sinsemellan vilket resulterar i mycket informativ diskussion, säger han.
– Vi upplever också att inte alla tycker att det är lika bekvämt att prata högt i ett gruppsamtal. Därför finns vi tillgängliga för en pratstund på telefon om de har några frågor efter samtalet, säger Jan Ove.
Jan – Ove är ofta på båtturer i Osafjorden.
Utmanande och givande samtal
Jan Ove understryker att kamratarbete kan vara mycket givande, men också utmanande.
– Jag träffar folk som ska amputeras, eller som precis blivit amputerade och ligger på sjukhus. Det händer också att jag har nya samtal när personen är i rehabiliteringsfasen. Innan jag ställer frågor till dem är det viktigt att titta på vilket stadium de befinner sig i och vilka behov de har. Mest upplever jag att folk blir mer positiva när de ser att det går att leva ett bra liv efter en amputation.
Jan Ove bemästrade den krävande vandringen upp till Lomseggen med Bedriftsidrettslaget. På resan gick han uppför Galdhøpiggen. Bilden är tagen i somras.
Valdres, 2016. Jan Ove korsade först Besseggen i Valdres och Bitihorn dagen efter. Han tillbringade totalt sju timmar på resorna.
Nådde äntligen toppen av Galdhøpiggen.
Inspiration som motiverar
– Målet med samtalet jag genomför är att inspirera användaren att förstå att det går att vara aktiv, så länge de är motiverade att göra det.
Jan Ove är mycket inspirerad av att kunna motivera människor att träna och göra aktiviteter som underlättar vardagen.
– Jag får hela tiden feedback om att folk tänker klarare på livet efter att de har pratat med en kamrat. Dessutom anpassar vi nivån på amputationen och de utmaningar personen har med kamraten. Om en ung man har amputerat ett ben försöker vi hitta en liknande jämställd inom hans åldersgrupp.
Jan Ove åker aktivt snowboard. I mars förra året deltog han i NM i Boardercross, vilket gav mersmak.
Läs mer om kamraterbjudandet
Läs fler rapporter med jämnåriga i Momentum
– Många amputerade ser för sig ett liv i rullstol – Momentum
– Mycket givande att vara till hjälp – Momentum
Målet är att inspirera alla amputerade till en aktiv vardag med en protes – Momentum
– Det är nödvändigt att få all hjälp man behöver – Momentum
Peer Coordinator Mark Miller sprider viktiga meddelanden – Momentum
Inspirerande och uppmuntrande kamratarbete – Momentum