Sport, fritid och aktiviteter
Ut och upp:
Vi har turen att bo i Norge. Det finns en aktivitet för alla!
Utöver översikten här kan du kolla: Norges Idrottsförbund Parasport
De flesta specialföreningar erbjuder organiserade aktiviteter (parasporter) – alla är lågtröskelvärda och ofta gratis. Det viktigaste är att ta reda på vad du vill prova på och kanske återgå till en sport du känner till. Titta, kontakta och prova, men det är ingen skam att vända.
Det viktigaste vi gör är att sätta oss in i erbjudandena och satsa på vår egen hälsa.Momentum har en tradition av att ha medlemmar som är, har varit i och är en del av stora internationella och nationella idrotter. Flera av våra medlemmar har deltagit i Paralympics upp till flera gånger och vi är en förening med rötter i idrott och aktiviteter i stort. Men; vi är mest oroade över att fler engagerar sig i aktiviteter och är fysiskt aktiva. Kom ihåg att alla aktiviteter också är sociala arenor och delaktighet ger i alla fall tillhörighet, glädje och mästerskap.
Håll dig uppdaterad på Momentums hemsida och Momentum-gruppen på Facebook, kontakta eventuellt idrotts- och aktivitetsnämnden i Momentum och/eller ditt regionlag. Fråga så hittar du.
Snösporter:
Skiddagar – på SNØ (Lørenskog) och i Oslo Vinterpark, Tryvann. Arrangörer: Norska Skidförbundet para, Bano (biståndsexperten), ortopedverkstad. Inbjudningar sker vanligtvis två gånger om året. Håll dig uppdaterad på FB, Momentum-gruppen.
På skiddagarna kan du prova på längdskidåkning, sittåkning, alpin skidåkning under sakkunnig övervakning. FRI
Snowboard: FUNKIS (idrottsklubb) och Brettforbundet Inkludering (brettforbundet.no)
Övriga:
Klättring: klättercenter erbjuder försök, kontakta ditt lokala klättercenter.
Friidrott: Momentum är starkt även här! Vi har bland annat 2 sprinters i landslaget och vi har medlemmar i flera grenar.
Löparskola, Idrottsdagar och demo: anordnas lokalt på flera platser i landet och det är oftast ortopedingenjörsverkstäderna, lokala idrottslag och tillverkare som bjuder in. Se aktivitetskalendern på Momentums hemsida.
Bollsporter:
Handbollsförbundet – rullstolshandboll . Rullstolshandboll är otroligt roligt och Norge ställer också upp med sitt eget landslag här. Kontakta Handbollförbundet för att höra om de har ett lokalt erbjudande.
Volleybollförbundet : har en egen parakonsult. Sittvolleyboll erbjuds på flera platser i landet. Kan rekommenderas. Parakonsulten i specialförbundet ger dig en överblick över lokala klubbar som erbjuder provspel. I Oslo finns idrottslaget Koll på Kringsjå, och det finns ett lag i Stavanger, bland annat Volleybollförbundet kommer att ge en demo i sittande volleyboll när vi är i Hamar 15-18 juni 2023.
Bordtennis på Bordtennisförbundet . Bordtennisförbundet har samarbete och en gemensam parakonsult med Volleybollförbundet. Bordtennisförbundet ger en demo när vi är i Hamar 15-18 juni 2023.
Den vackraste, smartaste och mest praktiska idrottsanläggningen vi har i Norge är
Parasportcenter Trøndelag, Ranheim.
Det är en fantastisk anläggning och en nationell och lokal parasportarena som låter dig prova på rullstolshandboll, rullstolsbasket, rullstolstennis med mera. Kontakta dem gärna direkt.
Golf: en utmärkt aktivitet för amputerade. Socialt och roligt. Vi har en stor grupp medlemmar som är hobbyspelare och även medlemmar som är paragolfutövare. Det finns simulatorcenter i hela Norge och Golfförbundets inkluderingskonsult Gøril Hansen , inkluderingskonsult i Norges Golfförbund och ansvarig för Paragolf och organiserad golf. Det anordnas lokala paragolfdagar där alla kan prova på att spela och det anordnas regelbundet i den tillhörande simulatorgolfens regi. Titta i aktivitetskalendern på vår hemsida och/eller kontakta inkluderingskonsulten direkt.
Basket: hos det norska basketförbundet Rullstolsbasket är både roligt och högintensivt. Norge ställer upp med sitt eget rullstolslandslag i basket – och det jobbas även med rekrytering.
Tennis : Rullstolstennis hos norska tennisförbundet . Kan rekommenderas!
På isen:
Hockey- och kälkehockeylandslag. Momentum har medlemmar i kälkhockeylandslaget.
Curling: Curlingförbundet anordnar provdagar och det finns para-team och organiserade aktiviteter i lokala curlingklubbar.
Vattensporter:
Simning: kolla dina lokala simbassänger. Simförbundet kan också kontaktas
Kajakpaddling/paddling/SUP : Kolla erbjudanden i lokala kajakklubbar. I Oslo har Oslo Kajakklubb ett pionjärprojekt i samarbete med Padelforbundet. Kontakt: Stein Hagen . Parapaddling/förenklad paddling och möjlighet att ta våtkort erbjuds av flera kajakklubbar i Norge. SUP kan också rekommenderas, stående eller sittande. Vi har en provkväll i Oslo Kajakklubb i början av juni.
OBS! Det är inte tillåtet att ha proteser i kajak!
– Havskajaker och kajakpara/facilitering rekommenderas och expertvägledning finns tillgänglig. Säkerhet är första prioritet.
Segling och segling: Kontakta Norges Seglarförbund . KNS har även egna provdagar (och båtar) för funktionshindrade. Segling är en mycket lämplig sport för personer med funktionsnedsättning.
Ridning:
Norges Rytterforbund har en översikt över vilka klubbar som erbjuder ridning för personer med funktionsnedsättning.
Nyfiken? Häng gärna med på Hjerkinn helgen 25.08.23 arrangerad av Funkibator . På Hjerkinn kan du uppleva Dovrefjell från hästryggen och hästarna är både välanvända och smarta (isländska hästar).
Sport och aktiviteter du kan göra på egen hand :
Cykling – fråga och fråga om råd från någon av de många duktiga cyklisterna i Momentum. Vi hjälper varandra att komma igång.
Simning: här går det att kontakta lokala simhallar, det finns flera alternativ som vattenträning, simlektioner osv. Det finns flera sätt att träna i vatten
Träning med vikter: Oberoende av andra; kontakta och besöka lokalt, men träningsråd får du bäst genom att fråga andra amputerade och inte minst sjukgymnaster och personliga tränare med rehabiliteringsexpertis
Dart
Boccia
Vandringsturer: Anordnade lokalt i hela landet, kolla din lokala turistförening och idrottsförening
Det viktigaste är att vara aktiv och hålla på med en hobby, inte minst för att just amputerade rekommenderas att vara fysiskt aktiva. Att vara med i en aktivitetsgrupp ger en känsla av samhörighet och det är alltid fokus på det sociala. Vi är aldrig ensamma.
Det viktigaste är att ta reda på vad du gillar att göra och ta initiativ till att prova något nytt eller följa en dröm, nå ett mål. Inget händer av sig självt och det är många personer med funktionsnedsättning som är aktiva och tränar för att få ett bra aktivt liv och bättre hälsa.
Det är fullt tillåtet att ha roligt, umgås och vara aktiv på samma gång. Vi har förlorat en eller flera kroppsdelar men inte vårt liv. Använd möjligheterna – det finns många leverantörer och spelare som skulle vilja få besök av dig
Gemensamma aktiviteter Momentum erbjuder:
Cykelturer
Skidhelger
Golf
Ridning (Hjerkinn)
Riddarlopp
Hurdalsjøen