Den nya amputerade Ola Vikholt ser fram emot de nya människor han träffade under skidhelgen på Venabu
Nyamputerade Ola Vikholt trivs på Venabu. Första helgen i februari på Venabu arrangerades den sjätte skidhelgen i rad. Helgen var fylld av bra sammanhållning och flera nya skidutmaningar. Nykomlingen Ola Vikholt och colombianska Alejandra Rojas deltog för första gången på Venabu. Ola, som inte trodde att det gick att åka skidor, blev mycket positivt överraskad […]
Första helgen i februari på Venabu arrangerades den sjätte skidhelgen i rad. Helgen var fylld av bra sammanhållning och flera nya skidutmaningar.
Nykomlingen Ola Vikholt och colombianska Alejandra Rojas deltog för första gången på Venabu. Ola, som inte trodde att det gick att åka skidor, blev mycket positivt överraskad över skidmöjligheterna.
– Jag fick prova på längdskidor för första gången efter amputationen. Eftersom jag inte har några anklar att balansera med, förutom att fötterna innehåller mjuka fjädrar, föll jag mycket i början. Dessutom har jag proteser som fortfarande anpassas. Dagen efter upplevde jag bra progression och klarade tre kilometer på skidor. Jag hade också en fin tur på 8 kilometer på en kälke. Min flickvän Alejandra fick också prova på att åka skidor för första gången i sitt liv, säger han.
– Att hotellet ligger direkt i skidbacken gör att deltagarna enkelt kan ta sig rakt ut på leden. Lederna och terrängen är också mycket lätta. Du har också möjlighet att nå Rondane nationalpark om du är en av de pigga, säger Geir Arne nöjt.
Bra aktivitetserbjudanden på Venabu
Geir Arne Hageland har sedan 2015 arrangerat en skidweekend på Venabu. På turné hade han en grupp på 20 ivriga Momentum-medlemmar.
– Vi har en fin sammansättning av människor som hela tiden kommer tillbaka. Vi lyckas lura någon ny med oss varje gång, säger Geir Arne, som är engagerad i aktiviteterna, även han på kälke. Han föddes med en skada som så småningom ledde till en amputation genom båda knäna som 5-åring.
För en mest bekväm vistelse för alla försöker Geir Arne ständigt utveckla aktivitetsutbudet. Eftersom alla inte är lika säkra på skidor fick deltagarna även möjlighet att prova på snöskor.
-
Geir Arne Hageland inspirerade många av deltagarna på en längdresa i vackra omgivningar.
Utbyte av erfarenheter
Geir Arne lägger också mycket tid på att arrangera och arbeta med attitydarbete och mästerskap genom olika aktiviteter.
– Det är fantastiskt att se att folk vågar sträcka på sig längre och bli säkrare med sig själva, även med en amputation. Utöver det fysiska handlar det mycket om att kunna acceptera situationen, vilket ofta hindrar nya skadade från att återhämta sig. De lär sig mycket av att utbyta erfarenheter och lyssna på andras berättelser, säger han.
– Vi har flera i laget som redan är väldigt trygga, och som bidrar stort till att alla kan känna likadant, både socialt och genom aktivitet, fortsätter han.
Trevlig vistelse
– Eftersom folk är ute mycket på dagarna är det inte lika stort behov av ett vanligt arrangemang på kvällen. Ändå uppskattar folk att kunna sitta ner och prata med andra och utbyta erfarenheter. Vi samlas bland annat till mat varje eftermiddag, tillägger Geir Arne.
Ola lyfter fram den stämningsfulla vistelsen på Venabu högfjällshotell.
– Jag lärde känna många trevliga människor med olika proteser och amputationer. Det var inspirerande att se hur de klarade livet på ett så bra sätt. Själv börjar jag komma i bra fysisk form. Även det mentala släpar efter, säger Ola som kämpar med depression efter att han tappat luktsinnet och båda benen i en fallolycka.
– Jag är väldigt nöjd med de kontakter jag fick med flera av deltagarna. Jag tänker vårda dessa i framtiden. Dessutom har jag blivit inspirerad att fortsätta åka skidor, säger Ola nöjt.
[adrotate group=»2″]
[adrotate group=»4″]
[adrotate group=»5″]