– Jag kommer att leva på turerna till häst och cykel tills jag får möjlighet att delta igen
Benedicte Finnema kostade extra på den fem timmar långa turen med en fantastisk utsikt över Rondane och Dovrefjell. Foto: Geir Arne Hageland. Text: Marte Nordahl På helgresan till Hjerkinn bevisade Benedicte Finnema att det går att ha ett aktivt liv och bemästra att vara på fjället. – Att utföra aktiviteter som ökar livskvaliteten är det […]
Text: Marte Nordahl
På helgresan till Hjerkinn bevisade Benedicte Finnema att det går att ha ett aktivt liv och bemästra att vara på fjället.
– Att utföra aktiviteter som ökar livskvaliteten är det viktigaste. Vet också att kroppen fungerar. Lårprotesen är inte heller ett hinder för fysisk aktivitet. Resan gav mig ett stort lyft förutom att jag fick upp ögonen för nya aktiviteter. Jag kommer att anmäla mig till många fler aktiviteter genom Momentum, säger Benedicte som jobbar för att få tillbaka strukturen i vardagen. Aktiviteter i det dagliga livet är därför mycket viktiga.
– Det var en euforisk upplevelse att vara ute i fem timmar till häst på myskoxsafari. Jag red i tuff terräng och fortsatte så småningom på grusvägar där jag kände mig tryggast. Att veta att jag behärskar ridning är helt fantastiskt. Det här gav verkligen mersmak, säger Benedicte som fick syn på en hel flock mysk på resan.
Nya utmaningar
På Unicare Fram fick Benedicte lära sig fördelarna med att ta ansvar för sin egen livskvalitet. När protesen är på betyder det aktivitet, träning och konstruktiva aktiviteter. Hon går cirka åtta kilometer i snitt varje dag. Inomhus använder hon rullstolen för att vila sin kropp.
För Benedicte, som genomgick en akut låramputation i oktober 2019, kändes resan ensam upp till Hjerkinn lite otrygg.
– Jag gick upp ensam och gick på aktiviteter jag inte hade en aning om. Eftersom man sitter fast i hästens sadel gjorde det ingen skillnad att sitta på hästryggen som amputerad. Samtidigt kräver det också att du tror att du är säker. Även om jag ser och stöter på hinder låter jag inte det stoppa mig. Då väljer jag att göra aktiviteterna på ett annat sätt, säger hon.
– Det är viktigt att delta i evenemang som ger dig behärskning och glädje. Något av det bästa för mig är att vara utomhus i skog, mark och berg. Jag är en fysisk sport- och friluftsmänniska. Samtidigt lägger jag inte ner tid på aktiviteter som inte är fysiskt möjliga. Det är viktigt att inte utsätta sig för fara, utan hellre lägga tid på att lista ut vad som fungerar för en, säger hon.
Fantastisk cykeltur
Benedicte, som aldrig har älskat cykling förut, blev förtjust över handcykeln hon lånade av Geir Arne.
– Känslan av frihet jag fick av att använda armarna på den svala och smala elektriska mountainbiken var enorm. Cykeln är också ett utmärkt transporthjälpmedel som du kan resa var som helst med. Cykeln betyder mer livskvalitet, säger hon glatt.
Tog även utmaningen
Även John Arne Rosenlund deltog i resan. John Arne amputerade sitt vänstra ben i februari 2012 och har lyckats behålla aktivitetsnivån sedan dess. Han lånade sin handcykel för första gången eftersom han inte ville anstränga sitt friska ben lika mycket.
– Jag var lite skeptisk till om mina händer klarade resan. Jag blev trött, men som tur var gick det väldigt bra. Det är skönt att kunna utmana sig själv fysiskt. Att cykla är också väldigt roligt. Dessutom var vädret över förväntan. Vi fick mycket utsikt och solen sken i slutet av resan, säger han.
Kul att ordna resor
Geir Arne Hageland, Funkibator och Momentum-arrangör, tycker det är roligt att arrangera resor.
– Generellt sett får vi ordna resorna så att de flesta har roligt. Här får alla prova på fler fysiska aktiviteter inom trygga ramar, vilket också inspirerar till mer aktivitet. Först och främst vill vi underlätta för alla nivåer. På grund av de livliga deltagarna i höstens arrangemang valde jag att behålla den längre sträckan. Vi har även alternativa rutter med små och stora aktiviteter vilket gör att de i första hand kommer att få en bra fjällupplevelse och behärska aktiviteten. Vi har bra överblick över alla deltagare och följer upp dem på vägen, säger Geir Arne.
Introducerade cykel förra året
– Vi införde cykling som ett aktivitetserbjudande på resan förra året, vilket är ett både enklare och billigare erbjudande. Jag tycker att det var kul att John Arne tog chansen och provade på att cykla för första gången, säger Geir Arne.
Geir Arne framhåller att under resorna får protesanvändare ren grundutbildning. Att röra sig ute i friska luften och träna i balans med nya transportmedel är också värdefullt. Cyklarna har även en elmotor som gör att du inte behöver använda din egen fysik hela vägen. Motorn kan också stängas av.
Jordnära och trevlig
Låramputerade Runar Steinstad är mycket nöjd med helgens aktivitetsfyllda tillställning på natursköna Hjerkinn. Som protesanvändare i snart 40 år är han sedan många år Momentum-medlem. Runar är en före detta spjutkastare och sprinter från Sandefjord. Idag är han väldigt aktiv på fritiden.
– Mästarkänslan vi fick av aktiviteterna, i kombination med frisk fjällluft och natursköna omgivningar, gav oss massor av ny livsglädje och energi. Evenemanget är ett jättebra initiativ och initiativ. Hela arrangemanget var väldigt jordnära och trevligt. Jag trivdes med en liten grupp på totalt fem deltagare. Geir Arne är väldigt bra på att göra det snyggt. På lördagen var jag ute och cyklade runt Kvitdalen, medan jag på söndagen cyklade fyra timmar runt Hjerkinndammen, säger Runar Steinstad.
Actionspäckat lågtröskelerbjudande
För Runars del var det ridningen som triggade honom mest att vara med på resan, eftersom han rider regelbundet på fritiden.
– Jag trivs bäst på evenemang med hög aktivitet där jag får använda min kropp och protes. Att känna sig bemästrad av nya saker är väldigt tilltalande, säger han.
– Likaså tycker jag att det var häftigt att behöva utföra alla uppgifter som rör hästen. För de flesta var det läskigt och helt nytt att lyfta på klövarna och skrapa bort gödseln. Vi saltade även hästen, förutom att vi putsade och satte den i ett träns. Alla uppgifter gjorde oss säkrare när vi gick upp till häst.
Avslappnad resa
– Som Pippi säger «Jag har aldrig gjort det här förut, och jag kan säkert göra det bra.» Det gjorde jag också. Som protesanvändare hittade jag snabbt balansen på resan. Det var lätt att ta sig upp på hästryggen förutom att jag satt stabilt under ritten. Jag fick bekräftat att det gick hur bra som helst. Hans axlar sjönk under de fem timmarna på hästryggen, säger han.
Runar använder för närvarande Otto Bock Genium X3-protesen med förinställda knävärden, vilket låter dig bestämma hur mycket böj och motstånd du vill ha. Knäprotesen fungerar utmärkt för både cykling och ridning.
Uppmuntrar till fler utmaningar
Runar tycker att det är helt fantastiskt att känna behärskning av att använda protesen.
– Vissa använder inte protesen mer än att gå fram och tillbaka mellan vardagsrummet och köket för att få en kopp kaffe. På en sådan resa kommer du att upptäcka vilka andra aktiviteter protesen kan användas till, vilket också uppmuntrar dig att anmäla dig till allt mer krävande resor.
Runar noterade särskilt entusiasmen hos Benedicte Finnema som sken som en sol efter åkturen i lördags.
Mysigt och hemtrevligt
– På kvällarna pratade vi om de fina naturupplevelserna vi hade längs vägen på cykel och häst. Resorna var på hela två till tre mil. Vi ägnade också mycket tid åt att äta lunchpaket och trivas, fortsätter Geir Arne.
Runar lyfter fram den jordnära fjällstugan vid Hjerkinn där du känner dig hemma.
– Vistelsen är på «lågtröskelnivå» med enkel mat och självförsörjning, där man ställer fram termosen på kvällen och får den påfylld på morgonen. Till resorna gör man sin egen matsäck, säger Runar.
Socialt och upplevelseförändrande
– Det är också många trevliga människor som är med på de här resorna. Geir Arne och Tatjana är också både duktiga och lösningsorienterade och duktiga på att inkludera alla. De gjorde allt för att helgen skulle bli en succé, säger Runar.
John Arne Rosenlund tycker att det var trevligt med umgänge på kvällen. Här träffade han flera nya medlemmar.
– Jag kände bara Geir Arne och Tatjana sedan tidigare. Det är alltid kul att träffa nya människor och utbyta nya erfarenheter. Även om vi inte har samma amputation så är det fördelaktigt att skörda lite här och där, säger John Arne.
Väl omhändertagen
John Arne känner sig också alltid lika väl omhändertagen på Hjerkinn. Även om smittskyddssituationen gjorde vistelsen lite speciell tog man upp det där. John Arne fick amputera sitt vänstra ben på grund av typ 2-diabetes.
– Diabetes har aldrig gett mig begränsningar. Det är till och med viktigt att ta extra hand om smittskyddet med sjukdomen. Är du bra på att tvätta händerna och hålla i mätaren går det i allmänhet bra. Jag slappnade verkligen av på resan. Jag har fått nya positiva erfarenheter, säger John Arne.
Runar vill att fler ska få uppleva resan till Hjerkinn. Även bilresan från Sandefjord till Hjerkinn var jättebra.
– Jag är ganska säker på att alla gick hem med en bra känsla av att det var trevliga människor vi var med, säger Runar som också tycker att det var synd att inte fler fick uppleva resan.
Bredd på aktiviteter
Geir Arne Hageland understryker att även om de hade få deltagare i år var deltagarna väldigt aktiva och fick ut mycket av helgen.
– Eftersom vi var färre var det också lättare att anpassa upplägget. Jag hoppas att vi kan fortsätta med en kombination av ett brett utbud av aktiviteter. Dessutom är det viktigt att undvika att verksamheterna konkurrerar med varandra i Momentum så långt det är möjligt, säger Geir Arne som hoppas på ökat deltagande nästa år.